عوارض نشستن زیاد روی صندلی: تهدیدی خاموش برای سلامت بدن!

عوارض نشستن زیاد روی صندلی: تهدیدی خاموش برای سلامت بدن!

با گسترش فضاهای کاری، نشستن طولانی‌ مدت روی صندلی به بخشی جدایی‌ ناپذیر از زندگی افراد، مخصوصا کارمندان و دانشجویان تبدیل شده است. با گسترش استفاده از رایانه‌ها، جلسات اداری، کلاس‌های آنلاین و حتی تفریحات خانگی مثل بازی‌های ویدیویی، بسیاری از ما ساعت‌ها در حالت نشسته سپری می‌کنیم. اما اگر از صندلی مناسب استفاده نکنیم، این عادت به ظاهر بی‌ضرر می‌تواند پیامدهای جدی برای سلامت جسمی و روانی به همراه داشته باشد. با توجه به اهمیت این موضوع برای حفظ سلامتی، در ادامه‌ی این مقاله به بررسی بیشتر عوارض نشستن زیاد روی صندلی و راهکارهای موثر برای جلوگیری از آسیب‌های اسکلتی خواهیم پرداخت.

مدت زمان تقریبی مطالعه‌ی این مقاله 7 دقیقه می‌باشد.

عوارض نشستن زیاد روی صندلی: کمردرد و گردن‌ درد

یکی از رایج‌ترین عوارض نشستن زیاد بر روی صندلی‌های غیراستاندارد، درد در ناحیه کمر و گردن است. وقتی ساعت‌ها پشت میز می‌نشینیم، مخصوصا اگر وضعیت نشستن صحیح نباشد، فشار زیادی به مهره‌های کمر و گردن وارد می‌شود. به مرور زمان، این فشار می‌تواند منجر به بیرون‌ زدگی دیسک، آرتروز و کاهش انعطاف‌ پذیری ستون فقرات شود. این مشکلات می‌تواند در افراد کارمند و جوانایی بروز کند که بدون رعایت نکات ارگونومی، ساعت‌های زیادی را پشت میز سپری می‌کنند. 

عوارض نشستن زیاد روی صندلی: کمردرد و گردن‌ درد

عوارض نشستن زیاد روی صندلی: کمردرد و گردن‌ درد

افزایش خطر بیماری‌های قلبی

یکی از عوارض نشستن زیاد روی صندلی که به هیچ عنوان جنبه ظاهری ندارد، افزایش مشکلات و بیماری‌های قلبی است. تحقیقات نشان داده‌اند که نشستن طولانی‌ مدت می‌تواند جریان خون را کاهش داده و چربی‌ها را در رگ‌ها انباشته کند. این مسئله در درازمدت احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا و سکته را افزایش می‌دهد. حتی اگر فرد به‌ صورت منظم ورزش کند، نشستن بیش از حد ممکن است همچنان اثرات منفی خود را در درون بدن حفظ کند. پس حتما با برنامه ریزی مشخص، ساعت‌های نشستن خود را کنترل کنید!

چاقی؛ عوارض نشستن زیاد روی صندلی 

در حالت نشسته، بدن انرژی کمتری مصرف می‌کند و متابولیسم کاهش می‌یابد. اگر این وضعیت با تغذیه نامناسب هم همراه باشد، زمینه برای افزایش وزن، تجمع چربی در ناحیه شکم و چاقی موضعی فراهم می‌شود. اگر گیمر هستید که به واسطه بازی‌های ویدیویی مجبور به نشستن طولانی مدت روی صندلی هستید، بهتر است که کمی به مشکلات سلامتی و تغذیه مناسب خود اهمیت بدهید! ترکیب بازی و فست فود یک فرصت غلط انداز برای به خطر انداختن سلامتی شما است!

چاقی؛ عوارض نشستن زیاد روی صندلی 

چاقی؛ عوارض نشستن زیاد روی صندلی 

ضعف عضلات و تحلیل رفتن عضله‌ها

عضلات بدن برای حفظ قدرت و عملکرد مناسب نیاز به فعالیت دارند. یکی از عوارض نشستن زیاد روی صندلی، مخصوصا اگر بدون تحرک باشد، موجب تحلیل رفتن عضلات پا، شکم و کمر می‌شود. در بلند مدت این ضعف عضلانی ممکن است باعث عدم تعادل در بدن ویا آسیب‌ دیدگی شود.

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و مشکلات گوارشی

نشستن بلافاصله بعد از غذا خوردن یا نشستن طولانی در طول روز می‌تواند باعث کندی عملکرد دستگاه گوارش شود. این موضوع منجر به مشکلاتی مانند یبوست، نفخ و سوءهاضمه می‌شود. اگر کارمند هستید و باید ساعات طولانی پشت میز کاری بنشینید، بهتر است که با استفاده کردن از صندلی اداری ارگونومیک و استاندارد، علاوه بر رعایت اصول نشستن درست، به نکات گفته شده هم توجه کنید. شاید که این موارد در کوتاه مدت تاثیر چندانی در شما نداشته باشند، اما در طولانی مدت چرا!

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و مشکلات گوارشی

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و مشکلات گوارشی

مشکلات روحی و روانی

یکی دیگر از عوارض نشستن زیاد روی صندلی، عدم تحرک و در نتیجه ایجاد حس یاس و ناامیدی در شما می‌باشد. درست است که زندگی صنعتی امروز به ما اجازه تحرک زیاد در ساعات کاری را نمی‌دهد، اما چرا خودمان با ایجاد فضایی زیبا و کاربردی، این زمینه را برای خود فراهم نکنیم؟ یکی از بهترین روش‌های برای جلوگیری از بروز چنین حسی، این است که تا جای ممکن میز کاری را تمیز و مرتب نگه داشته و از موهبت نور بهره مند شویم.

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و افزایش خطر دیابت نوع ۲

تحقیقات علمی بیانگر این است که نشستن زیاد می‌تواند حساسیت بدن نسبت به انسولین را کاهش دهد. این امر احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را به‌ طور چشمگیری افزایش می‌دهد، حتی در افرادی که از نظر ظاهری لاغر هستند. این موارد جز خطرات خاموش عوارض نشستن زیاد روی صندلی هستند که به مرور زمان و در طولانی مدت بروز می‌کنند. بهتر است که با رعایت اصول نشستن مناسب تا حد زیادی از این اتفاق جلوگیری کنیم. 

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و افزایش خطر دیابت نوع ۲

عوارض نشستن زیاد روی صندلی و افزایش خطر دیابت نوع ۲

راهکارهایی برای کاهش عوارض نشستن طولانی

برای کاهش تاثیرات منفی نشستن زیاد، می‌توان اقدامات ساده ولی مؤثری انجام داد. این موارد اگر به درستی و به صورت همزمان با هم انجام شوند، تاثیرات زیادی در سلامتی و ذهنیت سالم ما خواهند داشت. با توجه به اینکه بیشتر افراد به واسطه شغلشان، مجبور به نشستن حداقل 8 ساعت در روز بر روی صندلی هستند، نکات زیر می‌تواند به بهتر کردن وضعیت نشستن و سلامتی آنها کمک کند:

راهکارهایی برای کاهش عوارض نشستن طولانی

راهکارهایی برای کاهش عوارض نشستن طولانی

  • استفاده از صندلی ارگونومیک: با استفاده کردن از صندلی اداری ارگونومیک می‌توان تا حد زیادی عوارض نشستن زیاد روی صندلی را کنترل کرد. به طور دقیق یعنی صندلی‌هایی که طراحی مناسبی برای وضعیت کمر، گردن و زانو دارند.
  • بلند شدن هر ۳۰ دقیقه: حتی یک ایستادن کوتاه مدت، قدم زدن یا کشش عضلات به صورت نشسته و یا قدم زدن بسیار کوتاه می‌تواند برای حفظ سلامتی و روحیه مفید باشد.
  • ورزش روزانه: پیاده‌ روی، یوگا و تمرینات کششی می‌توانند عوارض نشستن زیاد روی صندلی را جبران کنند. 
  • استفاده از میزهای ایستاده (Standing Desk): این میزها امکان تغییر وضعیت بین نشسته و ایستاده را فراهم می‌کنند. اگر در اداره امکان استفاده از این میزها وجود داشت، می‌توانید با کمک گرفتن از آن، از بروز مشکلات اسکلتی خود جلوگیری کنید.
  • رعایت وضعیت صحیح نشستن: نشیمنگاه صاف، شانه‌ها به سمت عقب، پاها روی زمین و زانوها در زاویه ۹۰ درجه از جمله مهمترین این موارد برای حفظ صحیح حالت نشستن هستند.

این را هم بخوانید: با این نکات بهترین صندلی اداری برای دیسک کمر را بخرید!

نشستن درست، سلامتی و بهره وری

نشستن زیاد روی صندلی، اگرچه در نگاه اول بی‌خطر به نظر می‌رسد، اما می‌تواند تأثیرات منفی و پنهانی بر سلامت جسمی و روانی ما بگذارد. آگاهی از این خطرات و انجام اقدامات پیشگیرانه می‌تواند تا حد زیادی از بروز بیماری‌های ناشی از بی‌ تحرکی جلوگیری کند. بهتر است محیط کار و زندگی خود را طوری تنظیم کنیم که تحرک بیشتری داشته باشیم و نشستن، تنها یکی از وضعیت‌های بدن در طول روز باشد، نه حالت غالب. در این مقاله به بررسی بیشتر عوارض نشستن زیاد روی صندلی و تاثیر آن بر سلامتی روحی و جسمی پرداختیم.

 

شما به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

جهت ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات 5 / 5. تعداد امتیاز: 2

هنوز امتیازی برای این مقاله ثبت نشده است.

به اشتراک بگذارید...

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *