پتینه کاری کاربرد آن؛ هنر زیباسازی به شیوه ای کلاسیک

پتینه کاری

پتینه کاری در واقع هنر کهنه کردن سطوح و اجسام با استفاده از رنگ یا خمیر است. باعث ایجاد بافتی کهنه، فرسوده یا کلاسیک می‌شود. از ابزار های ساده و قابل دسترس استفاده می کنند.

پتینه کاری؛ هنر زیباسازی به شیوه ای کلاسیک

پتینه کاری هنر زیباسازی به شیوه ای کلاسیک است که جانی دوباره به اشیا سطح مورد نظر می بخشد. ممکن است قصد بازسازی و تغییر دکوراسیون یک فضای خاص را دارید یا خانه‌ ای ساخته اید اما برای زیباسازی دکوراسیون داخلی مردد هستید. به این دلیل است که گزینه های بسیار متنوعی پیش روی شما قرار دارد.

هر کدام از روش هایی که شما می شناسید زیبایی خاص و سبک ویژه خود را دارند. کاغذ دیواری، گچبری، پتینه کاری، دیوار پوش و… را می توان نام برد. بعضی از این روش ها منحصر به فرد هستند و زیبایی خیره کننده ای دارند، مانند هنر پتینه و پتینه کاری.در اوایل قرن بیستم پتینه در انگلیسی برای براق کردن فلزات صیقلی مانند نقره و مبلمان چوبی استفاده می کردند.

هنر پتینه (patina)، یک هنر بی انتها

کلمه پتینه در اصل ریشه ای ایتالیایی دارد. به معنای خوردگی سبز رنگی است که در فلز مس و اجسام دیگر ایجاد می شود. در زبان انگلیسی به معنای یک ظرف با عمق کم است. همچنین به معنای لایه نازکی است که بر روی سطوح فلزاتی مانند مس و مفرغ ایجاد می‌شود. نمادی از کهنگی و قدیمی بودن آن ها است.

پتینه کاری در واقع هنر کهنه کردن سطوح و اجسام با استفاده از رنگ یا خمیر است. باعث ایجاد بافتی کهنه، فرسوده یا کلاسیک می‌شود. از ابزار های ساده و قابل دسترس استفاده می کنند، مانند دکوراتیو، خمیر و… .

پتینه کاری

پتینه کاری

یکی از گسترده ترین کاربرد های پتینه در معماری و طراحی داخلی ساختمان است. این هنر توسط نقاشان ماهر انجام می‌شود. بخش های ساده تر آن از عهده هر کسی بر می آید، اما طرح های پیچیده مانند ساخت نقوش منظم گل، بته و فرشته توسط هنرمندان ماهر انجام می شود.

برای زیباسازی داخل ساختمان و اشیا مختلف با هنر پتینه کاری، از رنگ های دکوراتیو استفاده می‌شود. نحوه اجرای کار به گونه‌ای است که به سطح کار عمق می بخشند. فرورفتگی و برجستگی را در سطح ایجاد می‌کنند البته در نوع تخت و صاف نیز اجرا می‌شود.پتینه یک هنر سایه روشن است که در سبک کلاسیک قرار دارد اما در واقع به عنوان یک هنر مدرن شناخته می شود.

سبک های مختلف در هنر پتینه کاری

هنر پتینه از سبک سنتی خارج شده و به عنوان یک هنر زیبای سایه روشن مدرن نگاه می کنند. در هنر پتینه محدودیتی برای استفاده از رنگ ها وجود ندارد. تناژ های مختلف رنگی را می توان در این هنر خارق العاده استفاده کرد.

هنر پتینه در دو سبک قابل اجرا است:

پتینه کاری به سبک کلاسیک:

این سبک ظاهری قدیمی و کهنه را در دید بیننده تداعی می کند. برخی از انواع آن مانند پتینه با ورق طلا، نقره، مس یا برنج همچنین نقوشی مانند سنگ، سنگ مرمر، طرح ترک خوردگی، طرح آجر و… در سبک کلاسیک قرار می‌گیرد. یکی از انواع آن نیز کهنه کاری روغنی با نام شاپان (شاپون) است.

پتینه کاری به سبک مدرن:

در این سبک از طرح‌ها و نقوش مدرن و امروزی تری استفاده می‌ کنند. مانند ابر و باد، آسمان، طرح های شکسته و… را می توان نام برد. البته با پیشرفت علم و ورود ایده های جدید و خلاقانه می توان طرح های نو و منحصر به فرد را با هنر پتینه کاری اجرا کرد. گاهی طراحان به صورت روزانه طرح های جدید را به مشتریان معرفی می‌ کنند.

مزایای استفاده از هنر پتینه یا کهنه کاری

تمام هنر ها مزایا و ویژگی های مثبت و قابل قبولی دارند. پتینه نیز یک هنر منحصر به فرد است. پتینه را می توان بر روی مصالح مختلفی مانند، گچ، چوب، شیشه، فلز، ظروف مختلف و… اجرا کرد.  این هنر محدود به یک بعد و بخش خاص نیست. بلکه می توان بر روی دیوار، سقف، ستون و حتی فضا و نمای بیرون ساختمان نیز اجرا کرد.

هنر پتینه یک ایده خوب برای پوشاندن ترک‌های روی دیوار و سقف محسوب می‌شود. قابلیت شستشو دارد، در نتیجه با خیال آسوده می توانید آن را تمیز کنید. البته کثیفی و گرد و غبار را نشان نمی‌دهد. در صورت آسیب می‌توان همان قسمت را ترمیم کرد. سرعت اجرای آن بالاست. رنگ‌ها و خمیر مخصوص آن هیچگونه بوی آزار دهنده ای ندارند.

پتینه کاری

پتینه کاری

تکنیک های پتینه کاری، برای تمام سلیقه ها

روش های متنوعی برای اجرای پتینه روی سطوح مختلف وجود دارد. قبل از اجرا، سطح آن را صاف و تمیز می کنند. در برخی مواقع باید زیرسازی را با بتونه یا رنگ انجام داد.

انواع هنر پتینه کاری به شرح زیر می باشد:

پتینه کاری با تکنیک اسفنج:

به دلیل بافت ویژه ای که اسفنج دارد از آن برای پتینه استفاده می شود. اجرای آن به این صورت است که ابتدا سطح را با رنگ مورد نظر رنگ می‌کنند تا خشک شود. سپس اسفنج را به رنگ دیگر (معمولاً متضاد با زمینه) آغشته کرده و طرح مورد نظر را اجرا می‌کنند. این روش در سبک مدرن و کلاسیک قابل استفاده است.

تکنیک پارچه:

شبیه تکنیک اسفنج است، اما به جای اسفنج، از پارچه استفاده می شود. یک پارچه ساده یا طرحدار برجسته را انتخاب می کنند. سپس آن را به رنگ آغشته کرده و به صورت ضربه ای روی سطح مورد نظر نقش را پیاده می کنند.

تکنیک کاردک:

در این تکنیک از پتینه کاری با کمک کاردک رنگ را از سطح برمیدارند. بر روی سطحی که رنگ آن خشک شده کاربرد دارد. اگر با دقت و قدرت بیشتری کاردک بر روی سطح کشیده شود طرح های زیباتری خلق می شوند.

تکنیک رنگ برداری:

زمانی که سطح را زیرسازی کرده اند، یک رنگ دلخواه مجددا بر روی آن می زنند. قبل از خشک شدن، قسمت‌هایی از آن را با کمک یک پارچه برمیدارند. طریقه برداشتن به صورت ضربه‌ای است. البته هر ایده ای که زیباتر باشد و به ذهن شما برسد قابلیت اجرا شدن دارد. تداعی کننده سبک کلاسیک و نمایی قدیمی و کهنه می‌ باشد.

تکنیک ورق طلا و نقره:

ابتدا از ورق های طلا و نقره برای ظروف پتینه کاری شده استفاده می‌ کردند. امروزه هنر پتینه کاری در ساختمان، برای زیباسازی گچ یا سقف های کاذب نیز قابل استفاده است. با کمک قلمو و چسب مخصوص ورق ها را بر روی گچ می چسبانند. ابتدا چسب را با آب رقیق می کنند. سپس آن را بر روی ورق می زنند تا زمانی که خشک و بی رنگ شود. سپس ورق ها را روی چسب چسبانده و با یک پارچه آن ها را صاف و یکدست می کنند.

تکنیک های نقاشی:

طرح هایی زیبا از گل و بوته را بر روی گچ یا شیشه نقاشی می‌کنند. معمولاً برای سقف و ستون ها استفاده می شود زیرا هزینه آن بسیار زیاد است. برای ایجاد یک نقطه کانونی در دکوراسیون داخلی نیز ایده آل است.

تکنیک پلاستر:

این تکنیک پتینه کاری به وسیله خمیر و با کمک دست انجام می‌شود. در دو نوع صاف و برجسته قابل اجرا است. با استفاده از خمیر طرح های زیبایی را بر روی سطوح مختلف اجرا می‌کنند.

انواع دیگر پتینه کاری شامل پتینه طرح سنگ، پتینه چوب با رنگ روغن، پتینه با رنگ های پایه آب را می توان نام برد.این هنر و استفاده از آن مخصوص یک سبک خاص نیست. از هنر پتینه می توان در دکوراسیون های مدرن نیز استفاده کرد. هنری ساده اما در عین حال زیباست که طرفداران خاص خود را دارد.

پتینه کاری

پتینه کاری

شما به این مقاله چه امتیازی می دهید؟

جهت ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات 1 / 5. تعداد امتیاز: 1

هنوز امتیازی برای این مقاله ثبت نشده است.

به اشتراک بگذارید...

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

showroom